Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Ismét lesz országos drogprevenciós kisfilm verseny

Rate this item
(1 Vote)

A IV. Országos drogprevenciós kisfilm-készítő verseny 35 éven aluli fiatalok részére írják ki. Kiemelt szempont a család, mint a drogprobléma esetleges megoldásának színtere, a probléma észlelés módjai, lehetőségei, korai jelek a tipikus válaszreakciók, a lehetséges problémakezelési módok. A filmeknek példát kell mutatniuk arra is, hogy hová lehet segítségért fordulni, továbbá pozitív üzeneteket kell megfogalmazniuk. Újdonság, hogy a  pályázati program a kábítószereket kipróbálókat is megszólítja, de az internetfüggők, társfüggők szerencsejáték függők is  készíthetnek filmeket tapasztalataikról, bemutathatják a lehetséges kiutakat. A kiírás minden eddiginél sokkal nyitottabban tágabb keretek között kezeli az egészségfejlesztés, drogprevenció témakörét.

További részletekért olvassa el  kőbányai központú Életrevaló Egyesület anyagát:


Mi, az Életrevaló  Egyesület csapata, nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindenki ki tudja fejezni a tudatmódosítókhoz való viszonyát, amely annak is hasznos lehet, aki él ilyen szerrel, és annak is, aki nem próbálta ki.

A program lebonyolítója az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, és a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda megbízásából és szakmai felügyeletével az Életrevaló Karitatív Egyesület, egészségfejlesztéssel kapcsolatos prevenciós programban meghirdeti 2013. március 29-vel a IV. Országos drogprevenciós kisfilm-készítő versenyt, 35 éven aluli fiatalok részére.

A figyelmet a kábítószer-problémára irányítjuk és a megelőzésre olyan módon, mely a fiatalok aktivitására épül. Filmezni, kifejezni önmagunkat jó. Véleményt alkotni a film eszközével egy remek lehetőség.

Egy kategóriában maximum 15 perces filmek készítésével pályázhatnak a filmkészítők.

A kiírók fiataloknak szóló filmeket várnak, melyek hatásosan fogalmazzák meg hatásosan, hogyan lehet egészségesen élni. A drogoktól, az illegális kábítószerektől való, akár teljes függetlenség megtartásának igényével, és mutassák be ennek lehetséges módját. Hogyan lehet elkerülni a ma piacon levő kábítószerekkel való találkozást? Helyette milyen egészséges, értékes alternatívákat látnak, várnak, szeretnének a saját életükben? Mit vártnak a felnőttektől, a családotoktól, az iskolától, barátaitoktól és másoktól, hogy teljes biztonsággal egészséges életet tudjanak élni? Filmekben kritikával élhetnek a mozgásszegény életmóddal, a játékfüggőséggel, NET- és egyéb függőséggel, a dohányzással, a mértéktelen alkoholfogyasztással, drog és kábítószer használattal (dizájner dogok használatával) kapcsolatos életvitellel szemben.

Kiemelt szempont a család, mint a drogprobléma esetleges megoldásának színtere, a probléma észlelés módjai, lehetőségei, korai jelek a tipikus válaszreakciók, a lehetséges problémakezelési módok. Ki, és mit tehet a családban, ha a problémát észlelte? Mutassanak példát arra is, hogy hová lehet segítségért fordulni, továbbá fogalmazzanak meg pozitív üzeneteket a filmekben.

Legyenek kritikusak, az elutasítás mellett kreatív módon mutassátok be, hogy mi lehet célravezető. Milyen értelmes célokkal, tevékenységekkel kitöltött életet képzeltek el magatoknak és a következő generációknak.

A kiírásunk azoknak a fiataloknak is szól, akik valamikor kipróbáltak már valamilyen szert, vagy volt olyan időszakuk, amikor túl nagy szerepet játszott az életükben egy-egy függőséget okozó dolog (internet, játékok, alkohol, kábítószer… egyebek). Megfogalmazhatják filmjeikben, hogy mi volt, vagy lehet ennek az időszaknak a tapasztalata maguk és mások számára.

A beküldött filmekben műfaji megkötés nincs, a szervezők várnak animációt, bábfilmet, rajzfilmet, gyurmafilmet vagy dokumentumfilmet, amelyek készülhetnek akár mobiltelefonnal is.

Nevezési határidő: 2013. június 12.

A nevezési szándékot az This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre küldött e-mailben kell jelezni, és a jelentkező a szervezők által küldött nevezési lap, továbbá a felhasználási szerződés kitöltésével és visszaküldésével válik hivatalosan is pályázóvá.

Az elkészült filmet a lehető legjobb minőségben DVD-n, postai úton kell beküldeni a nevezési lappal együtt az Életrevaló Egyesület címére: Életrevaló Egyesület (1101 Budapest, Vaskő  u. 1. III. lépcsőház fszt. 14.)

A pályázati filmeket be lehet küldeni, még egy módon: Az alkotó feltöltheti a filmet egy video megosztó oldalra és a feltöltött film linkjét emailben elküldi, csatolva az aláírt, beszkennelt nevezési lapot és felhasználói szerződést az Egyesületnek. (Nevezési lapot és felhasználói szerződést emailben lehet kérni az Egyesülettől).

Az Életrevaló Egyesület a Facebook oldalain is hírt ad a pályázat aktuális állásáról, ahol a pályázók megoszthatják egymással tapasztalataikat. Minden este 20 órakor konzultációs lehetőséget biztosít az Életrevaló Egyesület a www.faacebook.hu oldalon.

A pályázatokat héttagú szakmai zsűri értékeli 2013. június 17-ig.

A zsűri által legjobbnak ítélt alkotások a további filmkészítést segítő tárgyi eszközöket (videó kamerákat), és lehetőségeket nyernek. A legjobb filmekből DVD összeállítás készül, melyek kiadására az Életrevaló Egyesület, szerződést köt az alkotókkal. „Nyereményként” 2013. szeptember 1. és december 31. között, a filmek alkotói saját településükön, saját iskoláikban, a szakemberek, és a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda munkatársainak szakmai részvételével a pályázat legjobb filmjeit bemutathatják, és kapcsolódó egészségfejlesztési nap/program keretén belül a résztvevő csoporttal feldolgozzák a kiírásban szereplő kritériumok alapján a tapasztalatokat és az információkat.

A verseny záró rendezvénye és díjkiosztója várhatóan 2013. június 22-én lesz Budapesten. A program oldala eletrevaloegyesulet.jimdo.com és az Életrevaló Egyesület honlapján: eletrevaloegyesulet.gportal.hu az érdeklődők további információkat, tájékoztatást találnak.

Főtámogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma
Együttműködő Partnereink:
Emberi Erőforrások Minisztériuma - Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság
Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet
Nemzeti Drogmegelőzési Iroda

További sajtóinformációk:
Életrevaló Egyesület
web: eletrevaloegyesulet.gportal.hu
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Last modified on Saturday, 06 April 2013 16:29

Hírek

Régi képek, emlékek

Dolgozik a daru
Átadó ünnepség
Építési terv
Árkok és házak
Föld út
Áll a szobor
Régi újhegyi kép
Épül a Mély tó
A Gergely-bánya
Részből egész

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia