Kőbányai Közösségi Hírlap

Legyőzte a telet a Közösségi Vásár

Rate this item
(10 votes)

Legyőzte a telet a Közösségi Vásár - színre lépett a Kőbányai Kőér

Miközben az ország egyes részei még a hó fogságában sínylődtek, addig a közösségi vásár soron következő alkalmának résztvevőit nem tántorították el a zord időjárási körülmények: újra megtelt az Újhegyi Közösségi Ház. Ismét volt minden, ami a résztvevők otthonában már feleslegessé vált: sorjáztak a háztartási eszközök, könyvek, ruhák, játékok, elektronikai cikkek, de volt régi pénz is, mint ahogy felbukkantak olyan Bobo és Góliát képregények is, amelyek a mai harmincas korosztály gyermekkorának voltak jellemző kiadványai. A márciusi vásár egyértelmű győzelmet aratott a tél utolsó vad rohama fölött. 

 

Vásártér és játszószoba

A vásár ismét megmutatta: képes kimozdítani a családokat otthonuk négy fala közül, és rá tudja venni az embereket arra, hogy egy közösségi térben találkozzanak egymással. Ez azért fontos, mert a vásár egyik alapgondolata az, hogy ha az emberek képesek összejönni és egymással csereberélni, valamint egymástól vásárolni, akkor akár sokkal többre is képesek lehetnek. Így joggal tekinthetjük a vásárt a közösségépítés első lépcsőfokának. Talán nem túl merész kijelentés, hogy március 16-án az emberek nem "csak" összegyűltek, hanem - egy időre - közösséget is alkottak. 

 

Színes forgatag

A közösségi eseménnyé kerekedett vásár lehetőséget nyújtott egy olyan különleges kísérletnek, amely a szelektív hulladék-gyűjtést kapcsolta össze a "helyi pénz" létrehozásának gondolatával. Portálunk, a Kőbánya.info (www.kobanya.info) a Cselekedjünk Közhasznú Alapítvánnyal (www.cselekedjunk.hu) összefogva arra kértük a résztevevőket, hogy gyűjtsék össze a háztartásukban keletkező PET palackokat, és hozzák el a vásárba. Aki eleget tett a felhívásnak, annak a szelektív hulladékért "Kőbányai Kőér" nevet viselő vásári "pénzt" adtunk, amiért valódi portékákat vásárolhatnak. A jeges útviszonyok ellenére többen vették a fáradtságot, és PET palackkal teli zsákkal érkeztek, majd az ellenértékként kapott Kőbányai Kőért "kipróbálták" a vásárban. Az akcióval mindenki jól járt, hiszen a hulladékért kapott kuponnal nőtt a vásárlók vásárlóereje (azaz többet költhettek), míg az eladók több portékát adhattak el (nőtt a bevételük). A "Kőbányai Kőért" az azt elfogadóktól a vásár végén természetesen visszaváltottuk valódi Forintra. 

Kőbányai Kőér bevetés előtt

Mindez miért is volt jó? Az akció célja egyrészt a környezettudatos szemlélet népszerűsítése, az emberi tevékenységből eredő környezetterhelés csökkentése volt. Másrészt viszont lépést tettünk abba az irányba, amely révén - hosszabb távon - olyan "helyi pénz" jöhet létre, amely a szelektív hulladékra alapozva képes segíteni a kerületben élőket. A "szemétre alapozott pénz" valószínűtlen gondolatának megvalósíthatóságát az teszi lehetővé, hogy a PET palackokat egy  kerületi hulladékfeldolgozó cég pénzért cserébe átveszi tőlünk. Ennek köszönhetően az általunk a szelektív hulladékért kiadott összeg visszakerül a "rendszerbe", azaz a következő vásárban ismét fedezetként szolgál majd a kibocsátott "Kőbányai Kőér" mögött. Így minél több PET palackot gyűjtenek össze a résztvevők, annál több pénzért vásárolhatnak a vásárban, így erősítve a "Kőbányai Kőér" hátterét. A "Kőbányai Kőér" konvertibilis eszköz, azaz mindig akkora mennyiségben van/lesz forgalomban, hogy a Forintra történő átválthatóság bármikor biztosított legyen.

Az első alkalommal összegyűjtött palackok

A "Kőbányai Kőér" természetesen nem helyi pénz, annak kritériumaitól messze áll. Jelenleg csak egy olyan szemléletformáló eszköz, amely a vásárok idejére lehetővé teszi a PET palackgyűjtés vásárlóerő-növelő tényezővé alakítását. Hosszabb távon azonban nem zárkózunk el attól, hogy - ha a rendszer életképesnek és stabilnak bizonyul - a "Kőbányai Kőért" kiterjesszük a vásár keretein túlra: így például arra, hogy felhasználásával rászorulókat lehessen támogatni, illetve a kisvállalkozók bevonásával erősíteni lehessen a helyi gazdaságot. 

Miért lett "Kőbányai Kőér"? A kerület első írásos megjelenése IV. Béla király 1244. évi adománylevelében történik, melyben a Kőérként azonosított területet megművelésre Pest városának ajándékozta. A névválasztást e történelmi tény inspirálta.

Last modified on Sunday, 17 March 2013 10:06

Édua Infomédia

Top Desktop version