Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Jól vizsgázott a parkolásüzemeltetési rendszer

Rate this item
(1 Vote)

A Gyakorló utcai lakótelepen élőket egy évtizeden át sújtó parkolási problémát szüntetett meg a Kőbányai Önkormányzata azzal, hogy 2013 októberétől új parkolásüzemeltetési rendszert vezetett be. Minderre azért volt szükség, mert a Kerepesi út–Fehér út–Gyakorló utca–Hatház utca által határolt területen élők számára szinte ellehetetlenült a parkolás, mivel sokan ezeket az utcákat használták parkolónak, akik a külsőbb területekről vagy az agglomerációból a belvárosba tartva az Örs vezér terén ülnek át autójukból a metróra. A Gyakorló utcai 5-ös díjtételű övezetben munkanapokon 8 és 18:00 óra között kell fizetni a parkolásért, míg a helyben élők számára az önkormányzat továbbra is biztosítja az ingyenes parkolás lehetőségét.

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a fizető parkolási övezet zökkenőmentes bevezetése óta megoldódott a városrészt sújtó probléma, hiszen a lakók újra tudnak parkolni házaik előtt. Az emberek megismerték és elfogadták a változásokat, a rendszer működése zavarmentes.

A körzetben kihelyezett 24 parkolóautomata jól láthatóan, az egész övezetet lefedve teszi lehetővé, hogy ne legyen olyan pontja a parkolózónának, ahol legalább egy - táblával ellátott - automata ne látszana. A parkolóüzemeltetési rendszert működtető szakemberek minden nap ellenőrzik a bemeneti utakra kihelyezett parkolózónát jelző táblák meglétét, és dokumentálják azok hiánytalan voltát. 

Ha egy gépjárműnek nincs érvényes parkolójegye, akkor a parkolóőrök rögzítik ezt az állapotot, valamint felvételt készítenek a kihelyezett felszólítást és csekket tartalmazó pótdíj-tasakokról, azaz "mikulácsomagról" is. Minderre azért van szükség, hogy utólag is bizonyítható legyen az intézkedés indokoltsága és megtörténte. 

Naponta átlagosan 30 pótdíj-esemény történik, amelyek miatt az érintettek 1-2 esetben tesznek panaszt. A panaszosok többnyire arra hivatkoznak, hogy nem tudtak arról, hogy fizetni kell a parkolásért, vagy hogy nem találtak felszólítást a gépjárművükön, így nincs tudomásuk a büntetésről. A parkolóüzemeltetési szervezetnek ezeket a hivatkozásokat nem áll módjában elfogadni, mivel a fizető övezetre figyelmeztető jelzőtábla minden bemeneti úton megtalálható, mint ahogy a felszólítás kihelyezésének ténye is dokumentálva van. A parkolóüzemeltetés szigorú szabályok mentén működik, azoktól nem lehet eltérni, így nincs lehetőség személyes mérlegelésre sem. 

A parkolási övezetre szerencsére nem jellemző a "mikuláscsomagok" eltüntetése. Eddig 2013 októberében volt egy olyan bizonyított ügy, amikor egy zavart személy szedte le a felszólítást több gépjármű szélvédőjéről. Az ügyben a parkolóüzemeltetési szervezet feljelentést tett. 

Érdemes a pótdíjat időben befizetni, mivel az 15 napig 2275 Forint, míg a 15 nap letelte után már 10.015 Forint.

A parkolásüzemeltetési rendszerről bővebben a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. honlapján olvashat EZEN a linken.

Last modified on Tuesday, 04 March 2014 10:49

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lakótelep
Épül a lego-ház
Régi kép
Zajlik az éptkezés
Már állnak a házak
Dolgozik a daru
Lakótelep a világ végén
Folyik az építkezés
Részből egész
Elkészült a lakótelep

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia