Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Fejlesztik az 1-es és 3-as villamosok vonalát - Kőbányának kijut a jóból

Rate this item
(2 votes)

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megkezdte az 1-es és 3-as villamosok vonalának fejlesztését. A fejlesztés Budapest két kiemelt fontosságú, körgyűrűs villamosvonalának felújítását, illetve bővítését célozza meg. Átfogó felújítást végeznek az 1-es és a 3-as vonalakon, előbbit pedig meg is hosszabbítják a Rákóczi hídon keresztül a Fehérvári útig. A projekt részeként megújul a vonalak infrastruktúrája, csökken a környezetterhelés, nő az utazási sebesség, akadálymentesítik a megállókat, a járatok versenyképessé tétele céljából új forgalmi rendet vezetnek be.

Forrás: BKK

Az 1-es villamos

A Bécsi úti végállomás és a Puskás Ferenc Stadion között 8,5 kilométer hosszban teljesen új pálya épül a régi, elhasználódott vágányok helyett. A vonalat délen meghosszabbítják: 3,2 kilométer hosszú új szakaszt építenek ki a Rákóczi híd – Szerémi út – Hengermalom út útvonalon. A villamosok menetideje jelentősen lecsökken, megszűnnek az eddigi sebességkorlátozások, az új pálya tervezési sebessége 60 km/h lesz. Megújulnak a vonal megállói is: egységesen 26 centiméter magas peronok épülnek ki, melyekről a beszerzendő alacsonypadlós járművekbe akadálymentesen lehet majd beszállni. Minden megállóban új perontetőt létesítenek, a forgalmasabb csomópontokban teljesen fedett peronok épülnek. 

A 3-as villamos

Teljes pályafelújítást végeznek a Mexikói úton, az Erzsébet királyné útján, a Fehér úton, az Élessarok térségében, a Kőrösi Csoma Sándor úton és az Üllői úti kereszteződésnél. A kőbányai szakasz egy részén füves pálya épül, a kitérőkön és az ívekben megemelik az alkalmazható sebességet. A Bihari utcában megszűnik a használaton kívüli vasúti kereszteződés, a villamos itt is két vágányon halad majd. Az Erzsébet királyné útján és az Élessaroknál tömegközlekedési sávot alakítanak ki, amelyet a villamosokon kívül a buszok is használhatnak. A vonal teljes energiaellátását megújítják. Korszerűsítik a vonal megállóit is: minden peron 26 centiméter magas lesz, amelyekről a beszállás lényegesen könnyebb, az alacsonypadlós villamosokba akadálymentes. Fedett megállóhely épül a Mexikói úti végállomáson, részlegesen lefedik az Örs vezér tere, Zugló megállót is.

A beruházás előnyei

Mindkét körgyűrűs vonalon jelentősen gyorsul a közlekedés: megszűnnek a sebességkorlátozások, csökken a jelzőlámpáknál töltött várakozási idő is. Kényelmesebbé válik a közlekedés: több megállóban liftet építenek, új gyalogátkelőhelyeket létesítenek. A forgalmas csomópontokban teljesen lefedett megállóhelyek épülnek, az utasokat az aluljáró lépcsőin sem éri eső. Teljes hosszukban akadálymentessé teszik a vonalakat, minden megállót meg lehet majd közelíteni kerekesszékkel, babakocsival, a látásukban korlátozottakat vakvezető sávok segítik majd. Korszerűsítik az utastájékoztatást is, a jelentősebb megállókban kijelzőkön lesz olvasható a villamosok érkezési ideje. Minden megállóban lesznek hangszórók, így egy váratlan üzemzavarról, balesetről, forgalmi intézkedésről az utasok is azonnal értesülhetnek. A hangszórók környezetfüggő automatikus hangerőszabályzóval rendelkeznek, hogy a nappali csúcsforgalomban is jól hallhatóak legyenek, éjjel pedig ne zavarják fölöslegesen a környezetüket. A fejlesztés a környezettudatosság jegyében zajlik. A sebességkorlátozások felszámolásával megszűnnek a felesleges fékezések és gyorsítások is. Az 1-es és a 3-as villamos egyes szakaszain füves pálya épül, mely elnyeli a port és a zajt.

Fejlesztési lehetőségek: 3-as villamos meghosszabbítása Pesterzsébeten át Csepelre

A vonal jelenlegi Gubacsi úti végállomása Pesterzsébet lakónegyedeinek szélén helyezkedik el, a 3-as villamos jelenleg a legtöbb XX. kerületi utas számára csak átszállással érhető el, ez jelentősen csökkenti a vonal déli szakaszának vonzerejét. Pesterzsébet központjában ma számos autóbuszjárat közlekedik, melyek jelentős része Dél-Pestet köti össze a Csepel-szigettel. A tervek szerint a 3-as villamost a Török Flóris utcán, a Topánka utcán és a Gubacsi hídon keresztül meghosszabbítanák Csepelre. A villamos ezzel átvenné az autóbuszok feladatainak egy részét a régióban, elérné Pesterzsébet központját, számos utasnak jelentve könnyebbséget. A fejlesztés megvalósíthatóságát előkészítési projektjeink keretein belül vizsgálják.

Forrás: BKK

Last modified on Sunday, 24 February 2013 18:03

Hírek

Régi képek, emlékek

Zajlik a munka
Lakótelep a világ végén
Még nincs kész
Zajlik az éptkezés
Folyik az építkezés
Árkok és házak
Épül a lego-ház
Épül a Mély tó
Látkép
Az iskola

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia