Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Egy hét alatt 74 illegális határárlépőt fogtak el Kőbányán

Rate this item
(3 votes)

Mint arról már beszámoltunk, az újhegyi Facebook oldalon olyan rendőrségi akcióról számoltak be a városrész lakói, amelyet vélhetően  az illegális bevándorlók kőbányai megjelenése váltott ki. Mácsik András újhegyi önkormányzati képviselő az eset kapcsán találkozót kezdeményezett Dr. Gyetvai Tibor X. kerületi kapitányságvezetőnél azzal a céllal, hogy megismerhesse a nagy érdeklődést kiváltó üggyel kapcsolatos információkat, és tájékoztathassa az újhegyi polgárokat.

Nagy a sürgés-forgás a hotelben, a kép forrása: Facebook

A megbeszélésre június 29-én került sor a rendőrkapitányság épületében, ahol Dr. Gyetvai Tibor elmondta, hogy a "népvándorlásnak" tekinthető menekültáradat, amely - a Nyugat felé vezető utak mentén halmozottan jelentkezik - Budapestet és így Kőbányát is elérte. Amíg tavasszal a koszovóiak érkeztek nagyobb számban, addig most jellemzően szír, afgán és pakisztáni állampolgárságú személyekkel akad dolga a migrációban feladattal rendelkező szerveknek.

Mácsik András önkormányzati képviselő és Dr. Gyetvai Tibor kapitányságvezető

A kőbányai lakosok figyelmét felkeltő június 24-ei akcióval kapcsolatban arról tájékoztatta az önkormányzati képviselőt, hogy a BRFK munkatársai az újhegyi szálloda környékéről 26 illegális migránst szállítottak el a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH). Kifejtette továbbá, hogy a kőbányai rendőrök gépjárművekkel és a térfigyelőkamerákkal folyamatosan ellenőrzik a kerület közterületeit, aminek eredményeként minden nap fognak el olyan személyeket, akik nem hivatalos úton léptek Magyarország területére. A kerületi rendőrök egy hét alatt 50 fővel gyarapították a Budapesten idegenrendészeti eljárás alá vont személyek - aktuálisan kétezres - létszámát.

Játszótéren pihenő illegális határátlépők, Szabóné Balogh Emese felvétele, a kép forrása: Facebook

Az elfogott migránsokat a rendőrök a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba szállították, ahol regisztrálták őket. A hivatal ezt követően személyenként vizsgálja meg az ügyüket, menekültstátusz iránti kérelem benyújtása esetén pedig elbírálja azok jogosságát. A kérelmezők a vizsgálat lefolytatásának végéig nem hagyhatják el a kijelölt menekültállomás területét. Azokat, akik nem jogosultak menekültstátuszra, kitoloncolják az országból. 

 

Migránsok Újhegyen, a képek forrása: Facebook

Dr. Gyetvai Tibor kiemelte, hogy migránsokhoz köthető bűncselekményt vagy szabálysértést Kőbányán nem regisztráltak, mint ahogy közegészségügyi szempontból sem merült fel semmilyen probléma velük kapcsolatban. Az elfogott személyek együttműködőek, nem szegülnek ellen a hatóságok intézkedésének. 

A beszélgetés végén Mácsik András megköszönte a tájékoztatást, és örömét fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió egészét érintő jelenségnek eddig nem volt negatív hatása a kerület közbiztonságára, és a kerületi rendőrök mindent megtesznek a kőbányai emberek biztonsága érdekében.

Last modified on Wednesday, 01 July 2015 22:06

Hírek

Régi képek, emlékek

Építési terv
Dolgos kezek
Épül a lakótelep
A Mély tó
Dolgozik a daru
A Gergely-bánya
Épül és szépül
Áll a szobor
Már állnak a házak
Folyik az építkezés

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia