Kőbányai Közösségi Hírlap

Aflatoxinos tej a kőbányai piacon?

Rate this item
(0 votes)

Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője szerint ha aflatoxin kerül a szarvasmarha szervezetébe, az nemcsak a tejben, hanem az abból készült tejtermékekben, sőt a szarvasmarha húsában is megtalálható. Az élelmiszer-szakértő erről a Hír TV Rájátszás című műsorában beszélt annak kapcsán, hogy a csatorna fogyasztóvédelmi műsora kiderítette, aflatoxinnal szennyezett tej került a polcokra a nagyobb budapesti vásárcsarnokokban, az egyikben a rákkeltő gombaméreg egészségügyi határértékének kétszeresét találták. A hírcsatorna a február közepén kirobbant szerbiai botrány után vizsgáltatott be több magyar tejmintát egy nemzetközileg elismert laboratóriumban.

Az egészségre maradandóan káros aflatoxint tartalmazó tej a Fuchs Tej Kft. üzeméből kerül ki, ami összesen 14 üzletben, így a Fehérvári úti Vásárcsarnokban, a Vámház körúti nagycsarnokban, az Óbudai, a Budaörsi, az Újpesti, a békásmegyeri, a kispesti, a pesterzsébeti, a pestszentlőrinci, valamint a kőbányai Ligeti téri és Fehér úti, a II. kerületi Fény utcai és a Garay téri piacokon, valamint Gödöllőn saját boltjában értékesítheti a szennyezett tejet.

Dömölki Lívia a műsorban ismertette: az aflatoxint egy penészgomba termeli, és általában penészes takarmánnyal kerül a szarvasmarha szervezetébe. Más élelmiszerekben - főleg a trópusokon termelt termékekben, például a kávéban - is előfordulhat. Az emberi szervezetből nagyon lassan ürül ki, és hosszú távon fogyasztva károsodást okoz. A gyermekekre kisebb testsúlyuk miatt nagyobb veszélyt jelent.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) február 21-én arról számolt be, hogy az aflatoxin-szennyezettség hatékony kiszűrése érdekében a hivatal kiemelten vizsgálja a belföldi takarmányokat és a nyerstejet. Szennyezett terméket akkori közleményük szerint nem találtak.

A szakemberek az aflatoxint is rendszeresen vizsgálják azokban a termékekben, amelyek az ezt termelő penészgombára érzékenyek. Magyarországon előállított tej, illetve tejtermék hatósági visszavonására aflatoxin-szennyezés miatt eddig nem volt szükség. Ez annak is köszönhető, hogy a tejfeldolgozó vállalkozások jelentős része - a hatóság figyelemfelhívó tájékoztatását követően - önellenőrzés keretében, még feldolgozás előtt vizsgálja vagy vizsgáltatja a nyerstej aflatoxin-tartalmát.

Magyarországon - a szokatlan időjárás miatt - 2012 végén jelentkezett a probléma, amit a magyar hatóság kiemelt kockázati tényezőként kezel. Ezért a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága fokozottan ellenőrzi a hazai takarmánykukoricát és nyerstejet - közölte februárban a Nébih.

Forrás: MTI, Hír TV, Index.hu

Szennyezett takarmány, a kép illusztáció, forrása: ces.ncsu.edu

Last modified on Wednesday, 06 March 2013 14:10

Édua Infomédia

Top Desktop version