Kőbányai Közösségi Hírlap

Új laboratóriumi épületet épített Kőbányán a Xellia

Értékelés:
(1 szavazat)

Új épülettel bővítette kőbányai gyógyszergyárát a súlyos és életveszélyes fertőzések kezelését szolgáló szerek gyártására szakosodott dán Xellia Pharmaceuticals; a 13 millió dollár - mintegy 3,5 milliárd forint - értékű beruházással 80 új magasan kvalifikált munkahely jön létre a kerületi üzemben. A 3000 négyzetméteres központosított laboratóriumi szolgáltatásoknak otthont adó új épület Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kovács Róbert polgármester, valamint Carl-Ake Carlsson, a Xellia Pharmaceuticals vezérigazgatója adta át Kőbányán. 

 

Az ünnepségen beszédet mondott Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere is, aki emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években sokat dolgozott az önkormányzat azért, hogy a dán Xellia gyógyszergyár bizalmát elnyerje, ezáltal további beruházásokat valósítson meg a kerületben. „A magyarok szaktudása, az önkormányzat támogatása, a kormány segítsége és a gyár tapasztalata is hozzájárul a kerület gazdasági megújulásához” – mutatott rá a X. kerület vezetője. Kovács Róbert kiemelte: büszke arra, hogy a közös munka eredményeként beteg emberek gyógyulnak meg a Kőbányán gyártott gyógyszerektől. Az OrientPressnek adott interjújában a polgármester emlékeztetett rá, hogy Kőbánya olyan gyógyszeripari nagyhatalom, ahol 53 vegyipari üzem végzi tevékenységét, köztük a Xellia, amely 1992 óta működik a területen. A mostani beruházáshoz az önkormányzat egy ingatlanrészt biztosított a vállalatnak. Mint mondta, minden kerületi céggel komoly kapcsolatot ápolnak, amelyek nemcsak az adópolitikáról, de a jövőbeni fejlesztésekről is kell, hogy szóljanak. 

 

Szijjártó Péter a gazdaságpolitika prioritásának nevezte, hogy minél több magas hozzáadott értékű, minél több kutatás-fejlesztésre alapuló, minél több versenyképes munkahely jöjjön létre Magyarországon. Ennek az új gazdaságpolitikai célkitűzésnek az egyik legfontosabb "zászlóshajója" éppen a magyar gyógyszeripar, mivel a gyógyszeriparban szükség van a folyamatos fejlesztésre, a folyamatos kutatásra és magas hozzáadott értéket képviselő termékeket állít elő - hangsúlyozta. A miniszter elmondta: az eddigi magyar gazdaságpolitikai stratégia célkitűzése a Made in Hungary, vagyis gyártották (készült) Magyarországon mondatban volt összefoglalható, mostanra azonban a helyzet megváltozott; a Made in Hungaryt felváltja a Invented in Hungary, azaz, hogy minél több terméket, technológiát Magyarországon fejlesszenek ki a jövőben a gazdasági szereplők. Ebből a szempontból Magyarországon a gyógyszeripar vezető szerepet játszik. A magyar kormány célkitűzése, hogy 2020 végére a magyar GDP 1,8 százalékát kutatás-fejlesztésre (K+F) fordítsák, 2030-ra pedig ez az arány elérje a 3 százalékot - tette hozzá. Ezért az idei évtől új adókedvezményeket vezetett be a kormány a K+F tevékenység ösztönzésére, a Magyarországon működő vállalatok minden kutatás-fejlesztésre fordított minden forint után a dupláját vonhatják le az adóalapjukból - jelezte a miniszter. Elmondta: a Xellia a Novo Group holdingvállalataként működő Novo A/S 100 százalékos tulajdonában van. E cégcsoport termékei a világon 50-90 százalékos részesedéssel rendelkeznek, így a Xellia-nál előállított gyógyszerek is. A most átadott laboratórium-komplexumban - ahol a legkorszerűbb mikrobiológiai és kémiai elemző laboratóriumokat hoztak létre - végzik majd a világon előállított összes Xellia gyógyszer végső ellenőrzését és tesztelését. A Xellia gyógyszeripari termékek piarca kerülésére a végső igent magyar mérnökök, gyógyszerészek és mikrobiológusok  mondják ki. Szijjártó Péter közölte: a magyar-dán kapcsolatokban kevés a probléma, ezért azokról kevés szó esik. Reményét fejezte ki, hogy ez így is marad. Megemlítette, hogy a jövő héten Magyarországra érkezik a dán külügyminiszter. A dán beruházói közösség erős  - mondta -, amit az is jelez, hogy a múlt évi kétoldalú kereskedelmi forgalom meghaladta az 1,2 milliárd eurót (360 milliárd forint), az idei első öthavi forgalom pedig  8 százalékkal nőtt.

 

Carl-Ake Carlsson üdvözlő beszédében arról szólt, hogy a magas szintű magyar szaktudás alapvetően fontos a Xellia számára, ezért is hozták létre Budapesten az új laboratóriumi szolgáltatásokat végző egységet. A vállalat elkötelezett a magas színvonalú munka, termékelőállítás mellett, aminek biztosítéka a magyar munkatársak kiváló hozzáértése.

 


A Xellia Gyógyszervegyészeti Kft. múlt évi árbevétele 18 százalékkal haladta meg az előző évit, és elérte az 5,5 milliárd forintot. Az idei évre is két számjegyű árbevétel növekedéssel számolnak a társaságnál - mondta Németh Zsolt ügyvezető igazgató az MTI-nek. A cég gyógyszer hatóanyagokat állít elő, ezek közül kettő kifejezetten az életmentő kórházi kezelésekben kap nagy szerepet. Emellett a dán tulajdonos további K+F tevékenységek Magyarországra telepítését is fontolgatja. A mostani beruházással ha - várhatóan novemberben - elkezd működni, a cégnél dolgozók száma csaknem eléri a háromszázat - mondta az ügyvezető igazgató.

Forrás: MTI, Orientress.hu, Kőbánya.info, Dr. György István Facebook oldala

Utoljára frissítve: 2017. augusztus 24., csütörtök 10:57

Édua Infomédia

Top Desktop version